پالادیومیک یک فلز نجیب است که از خانوده ی پلاتین می باشد و بعنوان یک فلز ثانویه به ندرت در پوسته ی زمین می توان آن را یافت . اما با توجه به کاربردی بودن ین فلز نمی توان تنها به استخراج ان از خاک و یا معادن بسنده کرد بنابراین از روشهای جانبی دیگری برای دست یابی به این فلز ارزشمند نیز استفاده می شود. روشهای متفاوتی برای استخراج پالادیوم وجود دارد که در صورت داشتن تجربه و دانش کافی می تواند بخش قابل توجهی از نیازبه فلز پالادیوم را برطرف نماید. مقاله ی زیر که ازسوی سایت تخصصی pelatiin.ir به شما عزیزان ارائه داده می شود توانسته تا حدودی شما را با سایرروشهای استخراج پالادیوم آشنا نماید .
استخراج پالادیوم بجز جستجو در خاک و پوسته ی زمین و همچنین منابع و معادن فلزاتی چون پلاتین روشهایی دیگری هم دارد. استخراج از قطعات الکتریکی و یا جواهراتمستعمل و یا خاک کاتالیزورها من جمله موارد قابل ذکر می باشند که تصمیم داریم دراین مقاله به بررسی هریک از آنها بپردازیم . با ما همراه باشید .
استخراج پالادیوم از خاک معمول ترین روشبه شمار می آید. برای اینکار معادنی که ممکن است دارای فلز پالادیوم باشند شناخته می شود و پس از استخراج سنگ معدن آن را محک زده تا متوجه ی وجود پالادیوم در آن بشوید البته محک زدن سنگ معدن یک کار بسیار تخصصی می باشد که بهتر است به ماهران این حرفه سپرده شود سپس در صورت داشتن پالادیوم در آن می توان به مراکزمخصوص استخراج پالادیوم انتقال داد تا بدون هدررفت تمامی پالادیوم آن را جدا سازی کنند.
استخراج پالادیوم از قطعات الکتریکی یکی ازاصلیترین منابع فلز پالادیم، به شمار می رود خازنهای نصب سطحی یا خازن سرامیکی می توانند منابع خوبی برای استخراج پالادیوم به شمار بیایند. در برخی از گوشی های هوشمند و یاIC یا CPU هم مقداری پالادیم وجود دارد که روشهای ویژه ای برای استخراج آن وجود دارد که در مبحث دیگری می گنجد.
استخراج پالادیم از اسید نیتریک یکی دیگر از روش های استخراج پالادیوم است ک با استفاده از تیزاب سلطانی و اسید نیتریک صورت می پذیرد. در این روش اوره یا اسید سولفامیک را برای خنثی کردن اسید نیتریک موجود در محلول تیزابی به آن اضافه می کنند ودر نهایت آنچه باقی می ماند پالادیوم موجود است. البته این کار را به آرامی انجام داده و فقط تا زمان انجام واکنش ادامه می دهید. پس از این مرحله محلول تیزابی را فیلتر می کنید و رسوبدهنده اضافه کرده تا پالادیوم آن استخراج شود.
استخراج پالادیم از جواهرات مستعمل شاید به نظر غیر ممکن یا عجیب برسد اما بهتر است بدانید که برای ساخت بسیاری از جواهرات یا آبکاری آنها از فلز پالادیوم استفاده میشود؛ بنابراین در زمان بازیافت جواهرات مستعمل می توان مقدار قابل توجهی پالادیوم را از آن استخراج کرد. در این روش از اسیدهایی که فلزات را در خود حل نمیکنند اما باعث جدا شدن پالادیوم آن می شود استفاده می شود و در نهایت از رسوب دهنده ها برای جدا کردن پالادیوم آن استفاده می شود.
استخراج پالادیم از خاک کاتالیزور نیز روش شناخته شده ای برای دست یافتن به پالادیوم است . مبدلهای کاتالیستی فلزات ارزشمند چون پالادیوم و رودیوم یا پلاتین را در خود جای دادهاند. بنابراین استخراج پالادیوم از خاک کاتالیزور معمولا مورد اقبال قرار میگیرد. این روش نیز بسیار تخصصی است. ابتدا اسفنج موجود در این قطعه را با استفاده از بالبینگ پودر آسیاب می کنند. و بعد پودر بدست آمده را با درصد مناسبی از اسید نیتریک ترکیب کرده و حدود ۱۰ ساعت بر روی حرارت غیرمستقیم با شعله خیلی کم قرار دهید؛ حفظ دمای ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد محلول بسیار مهم است برای حفظ این دما بهتر است که زیر خنک کننده ها انجام شود پس از آن تفاله ها را جدا کرده و آمونیاک را به آرامی (حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه) به محلول اضافه کنید تا جایی که فلزات موجود در آن رها شود.
استخراج پالادیم با سیانور نیز یکی دیگراز روش های استخراج پالادیوم است. دراواخر صده ی نوزده برخی از محققان به این نتیجه رسیدند که سیانورمی تواند به عنوان یک رسوب دهنده برای استخراج پالادیوم مورد استفاده قرار گیرد البته این مساله همچنان دردست تحقیق و بررسی قراردارد و نمی توان به طور قطع از آن استفاده کرد. اما پس از گذشت سالها این روش کمی بهبود یافته و انتظار می رود که در سالهای آتی یکی از روشهای مناسب برای استخراج پالادیوم به شمار بیاید.
استخراج پالادیم از کوره به نسبت سایرروشها بازدهی بالاتری دارد. مراحل انجام کار بدین گونه است که نخست مواد را در کوره دوار ذوب می کنند و بعد آن را به کورههای قالبکاری و سرب سوزی انتقال داده و سپس نقره به این محلول اضافه کرده و در نهایت قرص ایجاد شده را در درون اسید نیتریک میاندازند. در این مرحله رسوبدهندههای مخصوص مانند دی متیل گلی اکسیم را به آن اضافه می کنند تا پالادیوم استخراج شود.
استخراج پالادیوم از پالادیوم کلرید به این صورت است که پودر پالادیوم کلرید را پس از خشک شدن ، در دمای 350 تا 400 درجه سانتی گراد ، حرارت می دهیم ، تا پالادیوم از پالادیوم کلرید جدا شود. و بعد پالادیوم جدا شده را در کوره های ذوب القایی ، ذوب کرده و به شکل ساچمه یا شمش های استاندارد و قابل حمل روانه ی بازار می کنند..
پالادیوم بعنوان یک فلز گرانبها اما در عین حال کمیاب امکان استخراج فراوان از منابعی چون خاک و یا معادن را ندارد بنابراین بشربه این فکر افتاد که شاید بتوان از روشهای دیگری بصورت ثانویه و بازیافتی به این فلز ارزشمند دست یافت. از این رو پس از تحقیقات گسترده و آزمایشهای فراوان و با استفاده از مواد شیمیایی دیگر توانست این نیازخود را به روشهایی که در متن این مقاله از نظر گذراندیم برطرف نماید. به دلیل استفاده از مواد شیمیایی فراوان در این روشها این کار نیاز به تخصص و دانش خاصی داشته و بهتر است که در حین انجام کار تمامی موارد ایمنی را رعایت فرمایید. ارائه ی این مقاله از سوی کارشناسان pelatiin.ir به منظور بالابردن آگاهی و شناخت شما عزیزان با نحوه ی استخراج فلز پالادیوم بوده و توصیه می شود برای بهره بردن هرچه بیشتر از مطالب فوق از همکاران ما در سایت تخصصی pelatiin.ir یاری بخواهید.