پلاتین با خواصی نظیر نقطه ذوب بالا، شکلپذیری خوب و مقاومت عالی در برابر خوردگی و اکسیداسیون میتواند در بخش های مختلفی همانند صنایع مختلف، پزشکی و زیورآلات استفاده شود. بنابراین استفاده از سیم ویا مفتول پلاتین نیز در صنایع بعنوان بهترین انتخاب ناگزیر است.پلاتین دات آر با ارائه ی این مقاله کاربردهای متفاوت مفتول پلاتین را به شما عزیزان معرفی می کند.
کاربردهای متفاوتی را می توان برای مفتول پلاتین برشمرد. در بخش پزشکی و یا بخشهای الکترونیکی وجواهر سازی و …شاهد نقش آفرینی این محصول هستیم در زیربه برخی از آنها اشاره می کنیم :
بوته پلاتینی | کروزه پلاتینی | فلز پلاتین | فلز پالادیوم | فلز رودیوم | کلرید پالادیوم | خرید رودیوم | فروش رودیوم
ترموکوپلهای خانواده پلاتین و حسگر RTD معروف به Pt100 از ابزارهای پراستفاده در صنایع محسوب میشوند. مفتولهای پلاتینی نقش بسیار مهمی در ساخت نیمهرساناها ایفا میکنند؛ به این صورت که مفتولهای پلاتین با قطرهای بسیار نازک برای تولید نیمهرساناهای کوچک و پیچیده استفاده میشود. فناوریهای مرتبط با انرژی و راهحلهای ذخیره انرژی نیز به سیمکشی پلاتینی در پیلهای سوختی PEM، بلورها و موارد دیگر وابستگی زیادی دارند. برخی از رایجترین قطعات ساخته شده با سیمکشی پلاتینی شامل نقاط تماس، فیبر نوری، صفحهنمایش LCD و سیمهای مقاومتی هستند. لپتاپها به عنوان نمونهای بارز از کاربرد پلاتین در بخشهای مختلف شناخته میشوند.
براساس استانداردهای موجود برای ترموکوپلها، در تولید انواع ترموکوپلهای R، S و B از ترکیب پلاتین خالص و پلاتین-رودیوم استفاده میشود. این ترموکوپلها که با استفاده از فلزات ارزشمند ساخته میشوند، عموماً برای دماهای بالاتر از 1093 درجه سانتیگراد به کار میروند. این سه نوع ترموکوپل در درصد رودیوم موجود در مفتول آلیاژی پلاتین-رودیوم تفاوت دارد؛ هرچه درصد رودیوم بالاتر باشد، دمای کاری نیز افزایش مییابد. نوع S شامل پلاتین خالص و پلاتین با 10 درصد رودیوم بوده و تا دمای 1450 درجه سانتیگراد مناسب است. نوع R شامل پلاتین خالص و پلاتین با 13 درصد رودیوم بوده و تا دمای 1480 درجه سانتیگراد کاربرد دارد.
ترموکوپل نوع B شامل 6 درصد رودیوم و 30 درصد رودیوم بوده و برای دمای بین 700 تا 1700 درجه سانتیگراد مناسب است. ترموکوپل نوع S معمولاً در سنسورهای کنترلی در فرآیندهای حرارتی، صنایع نیمهرسانا، شیشهگری و فلزات آهنی و غیر آهنی کاربرد دارد.
نوع R که دارای 3 درصد رودیوم بیشتر نسبت به نوع S است، 15 درصد میلیولت بیشتری نسبت به S تولید میکند. این نوع مشابه S بوده و برای کاربردهای مشابه به کار میرود ولی دارای پایداری و دامنه دمایی گستردهتری است، به همین دلیل در خانواده ترموکوپلهای پلاتین، استفاده بیشتری در صنعت دارد. ترموکوپل نوع B نسبت به دو نوع دیگر مقاومت بیشتری در برابر مکانیزم رشد دانه و پارگی دارد و در فرآیندهای ساخت فولاد و آهن برای مانیتورینگ دما مورد استفاده قرار میگیرد.
سیمهای ترموکوپل پلاتین-رودیوم مقاومت زیادی در برابر اکسیداسیون و خوردگی در دماهای بالا دارند. هر سه نوع از خانواده ترموکوپلهای پلاتین قابلیت استفاده کوتاهمدت در خلاء دارند، اگرچه نوع B ثبات بیشتری در چنین شرایطی ارائه میدهد. هیچکدام نباید در محیطهای احیاکننده یا حاوی بخارات فلزی و غیر فلزی به کار روند مگر اینکه توسط لولههای محافظ غیرفلزی حفاظت شوند. مجموعه ما با برخورداری از تجربه گسترده در تولید مفتولهای پلاتین و آلیاژهای مرتبط، به عنوان یکی از تامینکنندگان برجسته سیمهای ترموکوپل خانواده پلاتین در کشور شناخته شده و مدتهاست که سیمهای ترموکوپل با کیفیت بالا از زوج پلاتین و پلاتین–رودیوم را ارائه میدهد.
پلاتین در ساخت سنسورهای دمای RTD (Resistance Thermometer Detector) نیز کاربرد دارد. این سنسورها در انواع Pt100 و Pt1000 تولید میشوند و برای اندازهگیری دما در محدوده 200- تا 700 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار میگیرند. مکانیزم عملکرد آنها بر اساس تغییر خطی مقاومت الکتریکی با تغییرات دما است. برخلاف ترموکوپلهای معمولی، این سنسورها از سیم پلاتینی ساخته میشوند.
اصطلاح Pt100 به معنای مقاومت 100 اهم در دمای 0 درجه سانتیگراد و Pt1000 به معنای مقاومت 1000 اهم در همان دما است. به دلیل خطی بودن و ثبات ضریب تغییرات مقاومت با دما، میتوان دما را با دقت بالا از روی مقاومت الکتریکی محاسبه کرد. این سنسورها برای اولین بار در اواخر قرن نوزدهم در انگلستان ساخته شدند و به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفتند. تا به امروز، این روش دقیقترین روش برای اندازهگیری دما در محدوده ذکر شده محسوب میشود. مجموعه ما نیز در حال حاضر نمونههای اولیه این محصول را تولید کرده و امیدواریم در آیندهای نزدیک نمونههای تایید شده را به بازار عرضه کنیم.
سهم مصرف پلاتین در صنایع مختلف متفاوت است. 30 درصد از پلاتین فروختهشده به سیستمهای کاتالیستی و مبدلهای کاتالیزوری در صنایع خودروسازی و پتروشیمی اختصاص دارد. استفاده پلاتین در جواهرسازی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و 50 درصد از کل مصرف پلاتین مربوط به این بخش است. 20 درصد دیگر به صنایع مانند شیمیایی، برق، شیشه و هواپیما اختصاص یافته که هر یک سالانه حدود 10 تن پلاتین مصرف میکنند. با توجه به گستردگی استفاده از پلاتین، این مقاله بخش کوچکی از کاربردهای مفتول پلاتین در صنعت الکترونیک و ساخت سنسورهای دما را بررسی می کند و کاربردهای آن در تجهیزات پزشکی و صنایع شیمیایی را در بخشهای دیگر ارائه خواهد داد.
پس از بررسی کاربردهای مفتول پلاتین، میتوان با اطمینان گفت که بسیاری از این نوع تولیدات به مفتول پلاتین وابسته هستند. بنابراین، دقت در هدف نهایی صاحبان مشاغل هنگام تهیه مفتول پلاتین مورد نیاز، میتواند در انتخاب این محصول مؤثر باشد. توصیه میکنیم برای خرید بهترین و مناسبترین مفتول پلاتین در حرفه خود به سایت پلاتین دات آی آر مراجعه کنید و از مشاوره کارشناسان ما در این زمینه بهرهمند شوید.