کاربران گرامی توجه نمایید که پلاتین پزشکی و پلاتین عراقی کاملا بی ارزش می باشد لطفا درمورد پلاتین پزشکی و عراقی تماس نگیرید!!  

کاربران گرامی لطفا توجه نمایید که پلاتین پزشکی و پلاتین عراقی کاملا بی ارزش می باشد لطفا درمورد پلاتین پزشکی و عراقی تماس نگیرید!!

کاربرد سیم مفتول پلاتین چیست؟

عنوان را به انگلیسی وارد کنید
موضوع این نوشته را وارد کنید
کاربرد سیم مفتول پلاتین چیست؟

کاربردهای مفتول پلاتین

پلاتین با خواصی نظیر نقطه ذوب بالا، شکل‌پذیری خوب و مقاومت عالی در برابر خوردگی و اکسیداسیون می‌تواند در بخش های مختلفی همانند صنایع مختلف، پزشکی و زیورآلات استفاده می¬شود. در بخش صنایع، مفتول پلاتینی خالص و آلیاژی جهت استفاده در الکترونیک، الکتروشیمی، ریخته گری، ابزار دقیق و … کاربرد دارد.
در بخش پزشکی از پلاتین جهت ساخت تجهیزات پزشکی همانند تانک الکتروفورز و … استفاده می شود. در بخش زیورآلات هم بسیار مورد توجه می باشد، بخصوص در کشورهای مسلمان با توجه به حرام بودن طلا برای مردان در اسلام، جایگزین طلا در ساخت زیورآلات مردانه می باشد، اگرچه از دیرباز برای اولین بار توسط بومیان ساکن آمریکای جنوبی در ساخت مصنوعات کاربرد داشته است.
سهم استفاده از پلاتین در صنایع مختلف، متفاوت است. 30% از سهم فروش پلاتین متعلق به سیستم‌های کاتالیزوری و مبدل‌های کاتالیزور در صنایع خودروسازی و پتروشیمی است. بیشترین استفاده از پلاتین برای جواهرات است که سهم 50% از کل مصرف پلاتین را به خود اختصاص می دهد.
20٪ دیگر در صنایع دیگر نظیر صنایع شیمیایی، برق، شیشه و هواپیما استفاده می‌شود و هرکدام حدود 10 تن پلاتین در سال را مصرف می‌کنند.
با توجه به گستردگی استفاده از پلاتین در صنعت، در این مقاله تنها به بخش کوچکی از کاربردهای مفتول پلاتین در صنایع الکترونیک، ساخت سنسورهای دما، پرداخته می شود و کاربردهای پلاتین در تجهیزات پزشکی و صنایع شیمیایی را در بخش های دیگر ارائه خواهد شد.

بوته پلاتینی | کروزه پلاتینی | فلز پلاتین | فلز پالادیوم | فلز رودیوم

کاربردهای مفتول پلاتین در صنایع الکترونیک

ترموکوپل های خانواده پلاتین و سنسور RTD معروف به Pt100 ابزارهای پرکاربردی در صنایع دارد. همچنین مفتول های پلاتینی جز بسیار باارزشی در ساخت نیمه رساناها می باشند، بدین صورت که مفتول پلاتین در قطرهای بسیار نازک برای نیمه رساناهای بسیار کوچک با ساختارهای خیلی پیچیده ساخته می شود.
همچنین فناوری های مرتبط با انرژی و راه حل های ذخیره انرژی به سیم¬کشی پلاتینی برای پیل های سوختی PEM، بلورها و غیره بسیار وابسته است.
بعضی از رایج ترین قطعاتی که با استفاده از سیم کشی پلاتین ساخته می شود عبارتند از: نقاط تماسی، فیبر نوری، LCD و سیم های مقاومتی. لپ تاپ ها نمونه مشخصی از استفاده از پلاتین در بخش های مختلف می باشند.
ترموکوپل های پایه پلاتین
براساس استانداردهای معرفی شده برای ترموکوپل ها، در ساخت انواع ترموکوپل‌های R، S و B از زوج مفتول پلاتین خالص و مفتول پلاتین – رودیوم استفاده می‌شود. این ترموکوپل ها که از فلزات گرانبها در ساخت آن ها استفاده می شود برای دماهای بالای 1093 معمولا استفاده می شوند.
3 نوع ذکر شده در میزان درصد رودیوم در مفتول آلیاژی پلاتین-رودیوم تفاوت دارند، این میزان هر چه بیشتر شود دمای کاری ترموکوپل بالاتر می رود. نوع S شامل پلاتین خالص و پلاتین 10 درصد رودیوم و مناسب تا دمای 1450 درجه سانتیگراد، نوع R شامل پلاتین خالص و پلاتین 13 درصد رودیوم مناسب تا دمای 1480 درجه سانتیگراد و ترموکوپل نوع B شامل پلاتین 6 درصد رودیوم و پلاتین 30 درصد رودیم مناسب برای محدوده دمای 700 تا 1700 درجه سانتیگراد می باشد.
ترموکوپل نوع S معمولا برای سنسورهای کنترل در عملیات حرارتی، صنعت نیمه رسانا، شیشه گری و فلزات آهنی و غیرآهنی استفاده می شود. نوع R که 3 درصد رودیوم بیشتری در مفتول آلیاژی پلاتین-رودیوم نسبت به نوع S دارد، 15 درصد، میلی ولت بیشتری نسبت به نوع S ایجاد می کند. این نوع همانند نوع S است و برای کاربردهای مشابه استفاده می شود اما پایداری بیشتری دارد و کمی محدوده دمای گسترده تری دارد.
به همین خاطر معمولا این نوع ترموکوپل در خانواده ترموکوپل های خانواده پلاتین کاربرد بیشتری در صنعت دارد. ترموکوپل نوع B نسبت به دو نوع دیگر نسبت به مکانیزم رشد دانه که به پارگی بعدی منجر می شود، مقاومت تر می باشد. این ترموکوپل در فرایندهای ساخت فولاد و آهن جهت مانیتور کردن دما در طول ساخت فولاد استفاده می شود.
سیم های ترموکوپل پلاتین-رودیوم مقاومت بالایی در برابر اکسیداسیون و خوردگی در دماهای بالا دارند. هر سه نوع ترموکوپل خانواده پلاتین را می‌توان در خلأ برای مدت‌زمان کوتاهی استفاده کرد. البته نوع B در چنین کاربردهایی ثبات بیشتری را ارائه می‌دهد. هیچ یک از آنها نباید در اتمسفرهای احیاکننده یا در اتمسفرهای حاوی بخارات فلزی یا غیرفلزی استفاده شوند، فقط در صورتی که توسط لوله‌های محافظ غیرفلزی محافظت شوند.
مجموعه ما، با داشتن دانش و تجربه غنی در زمینه تولید متفول های پلاتین و آلیاژهای پلاتین، یک تامین کننده پیشرو سیم های ترموکوپل خانواده پلاتین در کشور است و سال‌هاست که سیم‌های ترموکوپل زوج پلاتین و پلاتین– رودیوم با کیفیت بالا را ارائه می‌دهد.

استفاده‌های دیگر سیم پلاتین

استفاده دیگر پلاتین در ساخت سنسور دما RTD (Resistance Thermometer Detector)می باشد. این سنسور که در دو نوع Pt100 و Pt1000 ساخته می شود برای اندازه گیری محدوده دما 200- درجه سانتیگراد تا 700 درجه سانتیگراد کاربرد دارد. مکانیزم آن براساس اصل تغییرات خطی مقاومت الکتریکی با تغییرات دما می باشد.
این سنسورها برخلاف ترموکوپل‌های معمولی از یک سیم از جنس پلاتین ساخته می‌شود. اصطلاح Pt100 به این معنی است که مقاومت الکتریکی در دمای 0 درجه سانتیگراد 100 اهم می باشد و Pt1000 میزان مقاومت پلاتین در 0 درجه سانتیگراد 1000 اهم می باشد. از آنجا که شیب تغییرات مقاومت با دما خطی و ضریب ثابتی است، پس با خواندن مقاومت الکتریکی می توان دما را با تقریب خوبی اندازه گیری کرد.
این دستگاه برای اولین بار در اواخر قرن 19 در انگلستان ساخته شد و سپس به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت و تا به امروز هم به عنوان دقیق ترین روش اندازه گیری دما در محدوده دمایی ذکر شده کاربرد دارد. مجموعه ما، در حال حاضر مشغول به تولید نمونه های اولیه از این محصول بوده و امید بر آن است تا در آینده نزدیک نمونه مورد تائید را تولید و عرضه نماید.

ضخامت‌های مختلف سیم پلاتین

همانطور که در بخش قبلی بحث شد، سیم پلاتین کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف دارد. از این‌ رو نیاز است تا ضخامت‌های مختلف این مفتول‌ها تولید شود. از این ‌رو سیم‌های پلاتینی تولید شده در مجموعه ما در طول‌ها و ضخامت‌های نازک و ضخیم عرضه می‌شود. در حال حاضر می‌توانید این سیم‌ها را در قطرهای خیلی نازک (از 20 میکرون) تا ضخیم (5 میلیمتر) خریداری کنید.

برای اطلاع از قیمت بروز محصولات و یا دریافت مشاوره تخصصی ، لطفا با ما تماس بگیرید.

zinoweb
04 فروردین 1403