فلز پلاتین یکی از محبوب ترین فلز ها تشکیل شده است عنصر پلاتین یا پلاتینیوم با نماد شیمیایی Pt است. این فلز با توجه به ویژگیهای خاص خود به عنوان یکی از با ارزشترین فلزهای موجود در جدول تناوبی شناخته میشود که در این مطلب قصد ارائه توضیحات کاملی درباره آن داریم؛ با ما همراه باشید.
بوته پلاتینی | کروزه پلاتینی | فلز پلاتین | فلز پالادیوم | فلز رودیوم | کلرید پالادیوم | خرید رودیوم | فروش رودیوم
عنصر پلاتین یکی از با ارزشترین عناصر موجود در جدول تناوبی است که از دسته ی فلزات میباشد و عدد اتمی آن 78 و نماد آن ptمی باشد.واما ویژگی های فیزیکی عنصر پلاتین رنگ سفید متمایل به خاکستری و براق با قابلیت رسانا و شکل پذیری بالا است که برای استفاده در ساخت وسایل مختلف کاربرد بالایی دارد.دراینجا باید ذکر کنیم که عنصر پلاتین تنها به صورت آزاد در طبیعت وجود ندارد ومعمولا همرابا سایر فلزات از هم خانواده ی خود مثل ، رودیم، پالادیم و… میتوان آن را یافت.
فلز پلاتین یکی از محبوب ترین فلز ها در صنایع بوده که از آن برای ساخت جواهرات و طلا استفاده میشود. فلز پلاتین نوع خاصی از فلز است که ویژگی های منحصر بفرد آن باعث شده از دسته فلزات با کاربردهای متفاوت قرار بگیرد از ویژگیهای منحصر به فرد این فلز میتوانیم به مقاومت بالا، واکنش پذیری بسیار پایین، عدم خوردگی، مقاومت بالا در برابر دما و حرارت بالا اشاره داشته باشیم. طبق تحقیقات گفته میشود که نام فلز پلاتین از یک واژه اسپانیایی با عنوان پلاتینا به معنی نقره کوچک برداشت میشود و در مسیر زمان در جدول تناوبی جایگاه خاصی را به خود اختصاص داد.
یکی از خاصیتهای حائز اهمیت در این فلز خاصیت کاتالیزوری است که نسبت به فلزهای دیگر بسیار بیشتر است. این خاصیت باعث میشود که استفاده از پلاتین در ساخت هرگونه مبدل کاتالیست و جواهر الزامی باشد.
اغلب افراد نام پلاتین را تنها در تجهیزات پزشکی و کاربردهای این چنینی میشنوند، که البته قطعا یکی از مهمترین کاربردهای این فلز به شمار می رود و این اهمیت به خصوصیاتی چون مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی می باشد که در ساخت تجهیزاتی همچون ابزار دندان پزشکی، تاسیسات آزمایشگاهی، تجهیزات حرارت سنج و… به کار گرفته میشود.
بعضا این سوال مطرح می شود که چرا فلز پلاتین دارای محبوبیت بسیار زیادی می باشد، ویژگیهای فلز پلاتین همانند سایر فلزات هم خانواده ی خود است و به شکلی طراحی شده که باعث شده این فلز همانند پالادیوم و رودیوم وارد عمل شود. مثلا مقاومت آن در برابر حرارت که باعث شده فلز پلاتین در برابر حرارت مقاومت بسیار زیادی داشته باشد و در صورت استفاده از آن در ساخت تجهیزات و وسایل مختلف امکان سوختن آنها وجود نداشته باشد. در ادامه به صورت دقیق برخی از ویژگیهای این فرصت را برای شما گلچین کردهایم با ما همراه باشید.
تا اینجا یک سری از کاربردهای پلاتین را به صورت مختصر برای شما توضیح دادیم. در ادامه نیز هر کدام از آنها را به صورت دقیق ذکر خواهیم کرد؛ تا شما آگاهی بیشتری نسبت به فلز پلاتین و کاربردهای آن داشته باشید.
مهمترین کاربرد عنصر پلاتین در کشور ایران ساخت مبدلهای کاتالیست است. مبدل کاتالیست جز تجهیزات خودرو معرفی شده که میتواند گازهای سمی و مضر برای انسان را قبل از انتشار در هوا به کربن دی اکسید و در برخی از مواقع حتی به اکسیژن تبدیل کند.
ساخت این قطعه در سالهای اخیر باعث شده است تا بخش گستردهای از آلودگی هوا کاهش پیدا کند. همچنین با استفاده از ساخت مبدل کاتالیست در تمامی خودروهای در حال حمل و نقل ما مشاهده کننده روند صعودی کاهش آلودگی هوا نیز هستیم.
نه تنها در کشور ایران بلکه در سراسر جهان استفاده از عنصر پلاتین برای ساخت جواهرات و طلا بسیار حائز اهمیت می باشد.به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد این عنصر در صنایع مختلف نقش مهم آن دیده میشود. برای مثال به علت ویژگی مقاومت بسیار بالا در برابر تیرگی و خوردگی برای جواهرات و طلا بسیار مناسب است. به همین دلیل اگر شما قصد تولید طلا و جواهرات درصد پایین دارید؛ ما استفاده از فلز پلاتین را برای ترکیب با آن پیشنهاد می کنیم زیرا همراهی پلاین با طلا باعث شکل پذیری بالای آن می شود.
در واقع میتوان گفت که در صنعت جواهر سازی استفاده از پلاتین در ساخت طلا و جواهرات به عنوان یک سرمایه گذاری مطلوب شناخته میشود. پلاتین از ویژگیهای عنصری نسبتا مشابهی با طلا برخوردار است و تفاوت بسیار زیادی بین آنها وجود ندارد. به همین دلیل استفاده از پلاتین در ساخت طلا جواهرات میتواند باعث افزایش وزن و کاهش قیمت آنها باشد.پس انتخاب پلاتین برای ترکیب با فلز طلا بهترین گزینه است.
برخلاف باور بسیاری از افراد در علم پزشکی از پلاتین تنها برای ساخت تجهیزات استفاده نمی شود بلکه در مبحث شیمی درمانی برای درمان سرطان های مختلف از ترکیبات عنصر پلاتین استفاده می شود. با توجه به تحقیقات پزشکی به صورت دقیق تر می توان گفت که فلز پلاتین دارای نمکهایی است که برای درمان سرطان کلیه، معده، استخوان، بینایی، شنوایی، روده و… بسیار تاثیرگذار می باشد.
البته قابل ذکر است که این فلز به دلیل مقاومت بالای خود هیچگونه خطری برای بدن انسان نداشتهو نه تنها آسیبی به بدن بیمار نمیزند بلکه میتواند هرگونه حساسیت پوستی و دگرگونی ژنتیکی را در بدن بیماران درمان کند. در اینجا باید خاطر نشان شویم که فلز پلاتین در صنعت پزشکی نقش بسیار پررنگی دارد و هیچ گاه پاک نخواهد شد.
فلزات گرانبها را می توان به عنوان یک منبع حیاتی در صنعت مراقبت های بهداشتی دانست. خواص ضد میکروبی نقره باعث شده نقش های متعددی را در علم پزشکی به خود اختصاص دهد. طلا می تواند برای پرکردن دندان استفاده شود یا به ترکیباتی برای داروهای ضد التهاب تبدیل شود. پلاتین نیز از این قاعده مستثنی نیست. پلاتین به دلیل رسانایی الکتریکی، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت، شکل پذیری، زیست سازگاری و پتانسیل ضد سرطانی، یکی از مفیدترین مواد در فناوری پزشکی و فارماکولوژی است. در این پست، چند نمونه از کاربردهای پلاتین در مراقبت های بهداشتی را بررسی خواهیم کرد.
کاتترها ابزار مهمی برای برداشتن مایعات بدن، رساندن دارو به نواحی دقیق و انجام جراحی کم تهاجمی هستند. هر نوع کاتتر به روشی متفاوت از پلاتین استفاده می کند. کاتترهای الکتروفیزیولوژی از الکترودهای پلاتین برای اندازه گیری فعالیت عضلات قلب استفاده می کنند. سیم های راهنمای پلاتینیوم برای مانور کاتترها به محل های درمان استفاده می شود. برای جراحی، پزشکان از تصویربرداری رادیوگرافی برای دیدن نوارهای نشانگر پلاتین کاتتر استفاده می کنند تا بتوانند بدون ایجاد برش بزرگ، ناحیه ای را عمل کنند.
استنت های کرونری، اتصالات دریچه قلب و اجزای ضربان ساز همگی از پلاتین ساخته شده اند. زیست سازگاری بالای پلاتین به کاهش خطر رد ایمپلنت توسط بدن کمک می کند. مخصوصاً برای پیس میکرها، شکل پذیری پلاتین ماده مناسبی برای ساخت سیم های بسیار ریز است که همه میکروالکترونیک های درون ضربان ساز را به هم متصل می کند.
دستگاههای تعدیل عصبی برای ارسال سیگنالهای الکتریکی به سیستم عصبی مرکزی طراحی شدهاند که میتواند به مدیریت و درمان بیماریهای عصبی مزمن مانند بیماری پارکینسون کمک کند. پلاتین برای ساختار خارجی این دستگاه ها و همچنین برای وسایل رسانای الکتریسیته استفاده می شود.
برخی از ترکیبات شیمیایی مشتق شده از پلاتین ضد نئوپلاستیک هستند، به این معنی که باعث توقف تقسیم سلول های زنده می شوند. سلول ها به رشد خود ادامه می دهند، اما هرگز تقسیم یا تولید مثل نمی کنند. داروهای شیمی درمانی ساخته شده از پلاتین، مانند سیس پلاتین و کربوپلاتین، هزاران بیمار را نجات داده است.
همانطور که میدانید قیمت فلز نسبت به محصولات دیگر دارای نوسان بسیار بیشتری است. به همین دلیل ما نمیتوانیم یک بازه قیمتی ثابت برای پلاتین مشخص کنیم. اما با بررسی اجمالی و توجه به نمودار قیمت مقایسه ای این فلزبا طلا می توان به جرات گفت که قیمت پلاتین در بازارجهانی به دو برابر قیمت طلا هم رسیده است.استفاده از آن برای کاربردهای صنعتی توانسته بر این تفاوت قیمت تاثیر بیشتری بگذارد. قابل ذکر است که برخی از افراد به دلیل قیمت بالای فلز پلاتین از خرید آن به عنوان یک نوع سرمایه گذاری استفاده کرده تا در گذر زمان با بهره از نوسانات بازار و افزایش قیمت پلاتین نسبت به طلا آن را به فروش برسانند.
فلز پلاتین را می توانید مانند تمامی فلزهای دیگر از آلودگی پاک کنید. روش پاک کردن فلز پلاتین بسیار ساده است و نیازبه هیچگونه تخصصی ندارد شما به را حتی می توانید برای پاک کردن این فلز آن را درون آب گرم و صابون قرار دهید؛ و پس از مدتی از آب گرم بیرون آورده و با استفاده از یک پارچه نرم آن را تمیز کنید. دقت داشته باشید که درخشندگی و تمیز شدن پلاتین به نوع پاک کردن شما با پارچه بستگی دارد. به هر میزان که برای پاک کردن پلاتین بیشتر زمان بگذارید و یا آن را بیشتر پاک کنید؛ درخشندگی بیشتری همچون یک جواهر از خود نشان خواهد داد.
ارزش بالای فلز پلاتین برای همگان مشهود است همانطور که گفته شد قیمت فلز پلاتین به دلایل مختلف از سایر فلزات دیگر بیشتر است. خواص منحصر بفرد این فلز دلایل افزایش قیمتو برتری آن نسبت به سایر فلزات می باشد.برای مثال این فلز دارای سختی بالا، مقاومت، طول عمر بسیار زیاد و رنگ سفید است که باعث شده از آن در ساخت بسیاری از حلقهها، دستبندها، زیورآلات در کنار طلا استفاده کنند.
در واقع می توان گفت در بین فلز های موجود در جهان پلاتین به عنوان دومین فلز گران قیمت با استفاده از رادیو آبکاری شده و به دلیل زیبایی منحصربه فرد خود کاربرد اصلی آن در صنعت طلا و جواهر سازی میباشد.
اثرات این فلز بر سلامت انسان در دوزهای محیطی کم بوده و در سطوح نظارت شده زیستی ناشی از قرار گرفتن در معرض آن ناشناخته است. مسمومیت بر اساس نوع ترکیب (به عنوان مثال، نمک فلزی، معدنی یا آلی فلزی)، مسیر قرار گرفتن در معرض (به عنوان مثال، استفاده دارویی داخل وریدی، استنشاقی، پوستی، خوراکی) و مدت زمان قرار گرفتن تعیین می شود. فلز پلاتین از نظر بیولوژیکی خنثی است، در حالی که ترکیبات پلاتین محلول (مانند نمک های هالوژنه) که در محیط های شغلی با آن مواجه می شوند می توانند باعث حساسیت به نمک پلاتین شوند. حیواناتی که در معرض نمکهای کلرپلاتینات مورد استفاده در صنعت قرار میگیرند، حساسیت مفرط شدید همراه با علائم شبه آسم و شوک آنافیلاکتیک نشان دادهاند. فلز پلاتین و نمکهای نامحلول میتوانند باعث تحریک چشم نیز بشوند. فلز پلاتین و نمک های نامحلول در هنگام بلع یا استنشاق بسیار ضعیف جذب می شوند (کمتر از 1٪ از یک دوز) و در عرض یک هفته پس از یک نوبت از بدن پاک می شوند. بیشتر پلاتین جذب شده معمولا در کلیه ها تجمع می یابد و از طریق ادرار نیز دفع می شود. و اما پلاتین می تواند عامل سرطان نیز باشد. بهطور منطقی پیشبینی میشود که یک سرطانزا برای انسان باشد که توسط NTP تعیین شده است. سرطان زایی سایر ترکیبات پلاتین نامشخص است.
برای نگهداری دقیق از این فلز گران قیمت از نکات بسیار زیادی وجود دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره کردیم.
همانطور که میدانید استفاده از جواهرات مختلف برای آقایان می تواند ضرر های بسیار زیادی داشته باشند؛ عمو فلز پلاتین تنها ضرر نداشته بلکه ارائه دهنده خواص مختلف نیز میباشد.برای مثال پلاتین برای آقایان هیچ گونه حساسیتی ایجاد نکرده و شما می توانید به صورت مداوم از آن استفاده کنید. همچنین پلاتین ضد لک است و ماندگاری بالایی نسبت به فلز های دیگر دارد. این موضوع باعث می شود که مصرف کنندگان جواهرات این فلز امکان بهره از آنها را در هر مکان داشته باشند.
اولین صنعت مورد نظر که در بین صنایع دیگر مصرف کننده بالاترین میزان فلز پلاتین از صنعت خودروسازی میباشد این صنعت در ساخت مبدل کاتالیزوری از درست بالای پلاتین استفاده میکند. درواقع میتوان گفت بدون بهره از این فلز امکان ساخت کاتالیزور های اتوماتیک روکش شده برای جلوگیری از پخش آلودگی وسایل نقلیه وجود نخواهد داشت.
به هر میزان که تولید ماشین در کشور ایران بیشتر میشود استفاده از فلز پلاتین نیز در این صنعت افزایش خواهد یافت. همچنین قابل ذکر است که آلودگی برطرف شده توسط این قطعه نوعی گاز گلخانهای همراه با پالادیم است که میتواند ایجاد کننده سرطان برای انسانها باشد.
جواهر سازی دومین صنعت پر مصرف فلز پلاتین در کشور ایران است که در این صنعت فلز های بسیار گران همچون طلا را با استفاده از پلاتین به دلیل ویژگی انعطافپذیری و شکل پذیری بالا به جای نقره میسازد. پلاتین خالص نسبت به آهن کمی سخت تر بوده و به همین دلیل استفاده از آن در جواهرات بیسار کاربردی است.
سومین صنعت مصرف کننده فلز پلاتین در کشور ایران صنعت پتروشیمی است که در آن از این فلز برای ساخت الکترود های پلاتینی و انجام واکنش های شیمیایی استفاده شده و اغلب به آن نیاز مبرم دارند.
علاوه بر کاربرد جامع فلز پلاتین در صنعت های مختلف همچون خودروسازی جواهرسازی و پتروشیمی کاربردهای کوچک تری برای این فلز نیز قابل ذکر است کهدر زیر به آن اشاره خواهیم داشت.
فلز پلاتین به صورت دقیق سفید_نقرهای و براق می باشد که در واقع از یک اصطلاح اسپانیایی به معنی نقره ای گرفته شده است.
در این مطلب به صورت کامل مزایای استفاده از فلز پلاتین و کاربردهای آن را برای شما توضیح دادیم. به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه خرید فلز پلاتین از صفحات سایت ما دیدن کنید.