کاربران گرامی توجه نمایید که پلاتین پزشکی و پلاتین عراقی کاملا بی ارزش می باشد لطفا درمورد پلاتین پزشکی و عراقی تماس نگیرید!!  

خرید و فروش پلاتین، پالادیوم و رودیوم

کاربران گرامی لطفا توجه نمایید که پلاتین پزشکی و پلاتین عراقی کاملا بی ارزش می باشد لطفا درمورد پلاتین پزشکی و عراقی تماس نگیرید!!

چرا رودیم گران است؟

عنوان را به انگلیسی وارد کنید
موضوع این نوشته را وارد کنید

شاید برای برخی از طرفداران فلزات گرانبها این سوال مطرح باشد که چرا رودیم گران است؟ رودیوم یکی از فلزات گران‌بهای جهان است که معمولاً قیمتی بالاتر از طلا، پلاتین، پالادیوم و دیگر فلزات ارزشمند دارد. این عنصر با رنگ سفید نقره‌ای، بسیار بازتابنده و مقاوم در برابر خوردگی شناخته می‌شود و به همین علت کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف پیدا کرده است. رودیوم که با نماد Rh و عدد اتمی 45 در جدول تناوبی عناصر مشخص می‌شود، یکی از فلزات گروه پلاتین است و معمولاً همراه با پلاتین و نیکل در سنگ‌های معدنی یافت می‌شود. این فلز در سال 2022 به‌عنوان باارزش‌ترین فلز جهان معرفی شده و در جدول تناوبی در گروه IXB و دوره پنجم قرار دارد. این عنصر در سال 1803 توسط ویلیام هاید ولاستون، شیمیدان انگلیسی، کشف شد. او که پس از کشف پالادیوم به تحقیق ادامه داده بود، در طی سفری به آمریکای جنوبی نمونه‌هایی از سنگ معدن را جمع‌آوری کرد و توانست از آن‌ها رودیوم را استخراج کند. در سایت pelatin .ir و با مطالعه ی مقاله ی زیر پاسخ این سوال را خواهید یافت که چرا رودیم گران است؟ فیدار فلزات رهسام آران اولین مرکز خرید و فروش پلاتین ، خرید و فروش رودیوم ، خرید و فروش پالادیوم میباشد. 

چرا رودیم گران است؟

رودیوم، فلزی گران‌بها و نقره‌ای رنگ با درخشندگی فوق‌العاده است که به دلیل بازتابش بالای نور شناخته می‌شود. این فلز در دمای اتاق در برابر خوردگی و کدری مقاوم بوده و معمولاً برای روکش دادن و صیقل بخشیدن به اجسام فلزی استفاده می‌شود تا سطوحی بادوام و جذاب برای جواهرات و سایر وسایل زینتی خلق کند. همچنین، رودیوم در ساخت سطوح بازتابنده برای دستگاه‌های نوری کاربرد دارد. با برخورداری از نقطه ذوب بالا و ویژگی‌های کاتالیزوری کم‌نظیر، این فلز جایگاه ویژه‌ای در صنایع مختلف دارد.

کمیابی شدید این فلز باعث شده قیمت آن بسیار بالا و گاه غیرمعمول باشد. تولید سالانه رودیوم تنها حدود ۳۰ تن است، که در مقایسه با دیگر فلزات کمیاب، رقم بسیار ناچیزی به شمار می‌رود. ذخایر معادن رودیوم محدود بوده و فرآیند استخراج آن بسیار پیچیده و دشوار است. عمده تولید این فلز از آفریقای جنوبی صورت می‌گیرد که در سال ۲۰۱۰ حدود ۸۰ درصد از صادرات جهانی آن به این کشور اختصاص داشت. البته روسیه نیز یکی از تولیدکنندگان اصلی رودیوم محسوب می‌شود، اما به دلیل مسائل سیاسی، میزان صادرات آن همواره اندک بوده و همین محدودیت عرضه به افزایش تدریجی قیمت این فلز منجر شده است.

ویژگی‌ها و خواص فلز رودیوم

ویژگی‌ها و خواص فلز رودیوم باعث شده این عنصر به یکی از فلزات بسیار خاص و پرکاربرد تبدیل شود. رودیوم به‌دلیل مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و استحکام زیاد، در برابر واکنش‌های شیمیایی عملکردی بی‌نظیر دارد. این فلز در برابر فرسایش نیز بسیار پایدار است، به‌طوری‌که به‌سختی رنگ عوض می‌کند و جلا و درخشندگی خود را حفظ می‌کند. به همین دلیل، از رودیوم در تولید مبدل‌های کاتالیستی خودروها برای کاهش گازهای سمی خروجی از اگزوز و همچنین در ساخت ترموکوپل‌ها برای کوره‌های صنعتی استفاده می‌کنند.

رودیوم علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی، آلیاژهای آن می‌توانند مقاومت عناصر دیگری مثل تیتانیوم و کروم را نیز، به‌ویژه در برابر اسیدهای غیر اکسیدکننده، افزایش دهند. این آلیاژها در کاربردهایی مانند سیم‌پیچ‌های کوره، نوک قلم‌ها، سوزن‌های گرامافون، ترموکوپل‌ها، موتورهای توربین هواپیما، الکترودهای شمع هواپیما، ابزارهای پزشکی و جراحی، سیم‌های مقاوم به حرارت بالا، قطعات حساس صنعتی، رابط‌های الکتریکی و یاتاقان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. حتی در راکتورهای هسته‌ای هم از این فلز بهره می‌گیرند، جایی که رودیوم به‌عنوان یک آشکارساز برای اندازه‌گیری سطح شار نوترونی اهمیت دارد.

یکی دیگر از کاربردهای برجسته رودیوم در صنایع جواهرسازی است. این فلز به‌دلیل خواص منحصربه‌فرد خود برای ساخت جواهراتی مانند انگشتر، حلقه، زنجیر و سایر زیورآلات ایده‌آل است. ویژگی دیگری که رودیوم را خاص می‌کند، عدم ایجاد حساسیت پوستی است. این خاصیت همراه با مقاومت بالای آن باعث شده رودیوم علاوه بر کمیاب بودن در طبیعت، تقاضای بالایی در سطح جهان داشته باشد.

اما چرا رودیوم حساسیتی بر روی پوست ایجاد نمی‌کند؟ اصلی‌ترین دلیل این مسئله نبود نیکل در ترکیب آن است. نیکل یکی از عوامل اصلی ایجاد حساسیت‌های پوستی است، اما در روکش‌های رودیومی اثری از نیکل نیست. این موضوع موجب شده جواهرات پوشیده‌شده با رودیوم برای تمامی افراد، حتی افراد دارای پوست حساس، مناسب باشند.

معایب رودیوم:

فلز رودیوم نسبت به هوا و آب تا دمای 600 درجه سانتی‌گراد مقاوم است و در اغلب اسیدها حل نمی‌شود. با این حال، در اسید سولفوریک غلیظ و داغ قابلیت حل شدن دارد و در برابر قلیاهای مذاب نیز آسیب‌پذیر است. هرچند کار با رودیوم دشوار است، اما به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردش به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد و یکی از فلزات پرطرفدار و ارزشمند در سطح جهان محسوب می‌شود.

خرید رودیوم | فروش رودیوم | خرید و فروش رودیوم 

چرا رودیوم گران قیمت است:

بررسی وضعیت بازار نشان می‌دهد که علاوه بر کمیاب بودن این فلز، عوامل متعدد دیگری نیز در افزایش قیمت آن نقش دارند. از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پیچیدگی فرایند استخراج

رودیم عمدتاً به‌عنوان یک محصول جانبی در حین استخراج پلاتین، پالادیوم یا نیکل تولید می‌شود. به همین دلیل، فرایند استخراج آن بسیار پیچیده و پرهزینه است. این فاکتور تاثیر مستقیمی بر افزایش قیمت این فلز دارد. به بیان دیگر، نبود امکان استخراج مستقیم رودیم در جهان، یکی از دلایل اصلی قیمت بالای آن محسوب می‌شود.

عدم تطابق عرضه و تقاضا

بیش از 85 درصد عرضه جهانی رودیم از آفریقای جنوبی تأمین می‌شود و روسیه نیز سهم کوچکی در تولید این فلز دارد. با این حال، تقاضا از جانب خودروسازان و تولید‌کنندگان جواهرات بسیار بیشتر از مقدار عرضه است. در صورت افزایش تقاضا، فرآیند افزایش تولید به دلیل محدودیت‌های زیرساختی سریعاً امکان‌پذیر نیست. علاوه بر این، مسائل ژئوپلیتیکی آفریقای جنوبی و روسیه نیز بر محدودیت عرضه و در نتیجه افزایش قیمت رودیم اثرگذار هستند.

نیازهای صنعتی

رودیم کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد، به‌ویژه در ساخت مبدل‌های کاتالیزوری و آبکاری جواهرات. سخت‌گیری روزافزون مقررات محیط زیستی برای خودروسازان منجر به افزایش تقاضا برای این فلز شده است. این افزایش در حالی رخ می‌دهد که سطح عرضه همچنان محدود باقی مانده است. بنابراین، یکی از مهم‌ترین پاسخ‌ها به چرایی گرانی رودیم، رشد تقاضای صنعتی در برابر عرضه ناکافی آن است.

قیمت رودیوم در ایران ؟

بررسی تغییرات قیمت فلزات گرانبها نشان می‌دهد که رودیوم از جمله گران‌ترین فلزات در ایران به شمار می‌آید. این موضوع باعث شده بسیاری از افراد به سرمایه‌گذاری در این فلز روی آورند. دلیل اصلی ارزش بالای رودیوم کمیابی آن است؛ این فلز به‌عنوان کمیاب‌ترین فلز جهان تنها ۰.۰۰۰۰۳۷ قسمت در میلیون از پوسته زمین را تشکیل می‌دهد. ترکیب کمیابی و کاربرد گسترده آن، عامل اصلی ارزش بالای این فلز محسوب می‌شود.

سخن آخر:

رودیوم در حال حاضر به‌عنوان گران‌ترین فلز در جهان و ایران شناخته می‌شود. اگر بتوانید فروشنده‌ای معتبر پیدا کنید که رودیوم اصل را با ضمانت به شما ارائه دهد، بدون شک خرید این فلز گزینه‌ای عالی برای حفظ ارزش سرمایه خواهد بود. رودیوم به‌دلیل نداشتن نیکل، خاصیت ضدحساسیت دارد و از فلزات آلیاژشده با نیکل نیز محافظت می‌کند تا پوست شما آسیب نبیند. اگر به نیکل حساسیت دارید یا به دنبال محافظت بیشتر از پوست خود هستید، رودیوم انتخابی مناسب است و هیچ آثار سمی نیز ندارد.

به‌دلیل قرار داشتن در خانواده فلزات پلاتین، رودیوم سخت‌تر از طلا است. همچنین، خاصیت پارامغناطیسی این فلز باعث می‌شود که جواهرات با روکش رودیوم ممکن است به وسیله آهن‌ربا جذب شوند. هرچند مقادیر استفاده‌شده از رودیوم در خودروها بسته به مدل متفاوت است، اما به‌طور میانگین در کاتالیزور هر خودرو بین 1 تا 2 گرم رودیوم، 3 تا 7 گرم پلاتین و 2 تا 7 گرم پالادیوم وجود دارد. رودیوم فلزی بسیار مقاوم و مستحکم در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی است و ارزش قیمتی آن به مراتب بالاتر از طلاست. این اختلاف قیمت عمدتا به دلیل محدودیت معادن رودیوم نسبت به معادن طلا است. پالادیوم که سبک‌تر و مقرون‌به‌صرفه‌تر از پلاتین است، دارای مقاومت مشابهی با رودیوم در برابر اکسیداسیون می‌باشد. این فلز که جزو گروه فلزات پلاتین به شمار می‌رود، یک نقطه ضعف اصلی دارد: شکنندگی. هنگامی که به‌تنهایی مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است به‌سادگی ترک بخورد یا بشکند.  خودروی تویوتا پریوس یکی از برترین خودروهایی است که بیشترین استفاده از رودیوم را دارد. مبدل کاتالیزوری این خودرو حاوی مقادیر قابل توجهی از رودیوم، پالادیوم و پلاتین است، به طوری که ارزش مجموع فلزات گرانبها در آن تقریباً به 2000 دلار می‌رسد.

مطالبی را در این مقاله از سایت pelatin .ir اشاره کردیم  تا به این سوال پاسخ دهیم که چرا رودیوم گران است و علت‌های بالا بودن قیمت این فلز را بررسی کردیم. شما می‌توانید برای اطلاع از قیمت رودیم یا خرید این فلز با ما در pelatin .ir تماس بگیرید.

zinoweb
16 دسامبر 2024