کروزه یا بوته (Crucible) ظرفی سرامیکی یا فلزی است که فلزات یا سایر مواد در آن ذوب شده یا در معرض دمای بالا قرار می گیرند. با اینکه کروزه ها در اصل از رس ساخته می شوند، اما می توان از هر ماده ای که به اندازه ی کافی مقاومت دمایی داشته باشند کروزه ساخت.کروزه پلاتینی
از این ابزار برای تعیین آب تبلور نمک ها (مانند آب تبلور کات کـبود (CuSO۴.۵H۲O) یا همان سولفات مس ، زاج سبز (FeSO۴.۷H۲O) یا همان سولفات آهن و نمک قلیا یا کربنات سدیم ) ، ذوب مواد با دمای ذوب بالا و همچنین در شیمی تجزیه برای خشک کردن و یا پخت مواد در کوره استفاده می شود. کروزهچینی بهترین وسیله برای استفاده در آزمایش هایی است که در آن از حرارت بالا استفاده می شود. این بوته ها دمای تا حدود ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل می کنند و می توان با شعله مستقیم یا به وسیله کوره های الکتریکی آنها را گرم کرد.کروزه پلاتینی
هنگام گرم کردن بوته باید آن را با گیره ویژه ای (گیره بوته ) برداشت و در حفره مثلث نسوز مناسب، قرار داد. اسیدها بر کروزه اثر ندارند اما بازها سبب خوردگی کروزه می شوند. برای پاک کردن کروزه تا حد امکان نباید از اسیدها هم استفاده کرد. هنگامی که از بوته برای سنجش های وزنی استفاده می شود نخست باید بوته خالی را چندین بار در کوره (معمولا الکتریکی) در دمای معین (دمای لازم برای پختن رسوب) قرار داد و پس از سرد کردن، وزن کرد تا به وزن ثابت رسید. مهمترین نکته ای که باید در استفاده از این ابزار رعایت کرد هم مربوط به دمای بالا است. همیشه کروزه را با گیره ای که مخصوص این کار ساخته شده است باید حمل کرد. پس از پایان یافتن آزمایش نیز مدتی طول می کشد تا دمای کروزه پایین بیاید بنا بر این در حمل آن باید همیشه احتیاط کرد و همیشه آن را با انبر بوته جابجا کرد. همیشه باید بوته را قبل از استفاده به دقت بررسی کنید که ترک یا نقص دیگری نداشته باشد.کروزه پلاتینی
نکته:
بوته های شکسـته را نباید دور ریخـت زیرا از خرده های آنها برای آب گیری الکل و تهیه اتیلن می توان استفاده کرد. ( بوته شکسته را می توان خرد کرده، به عنوان ماده آبگیر یا سنگ جوش، مورد استفاده قرار داد).کروزه پلاتینی
نگهداری:
کروزه را در جای ثابت و به دور از ارتعاش و ضربه قرار دهید.محل قرارگیری کروزه باید به دور از بخارات اسیدها و مواد شیمیایی باشد تا رسوب بخارات بر روی آن ننشیند. در صورت امکان کاور نرم و مناسبی برای کروزه تهیه کنید و درمواقع عدم استفاده کروزه را درون آن قرار دهید. بعد از هر بار استفاده کروزه را با شوینده های محلول در آب مقطر بشویید و با آب مقطر آب کشی کرده و خشک کنید.کروزه پلاتینی
کاربردها:
برای گرم کردن محلول ها، آب گیری از مواد و نگهداری مواد به دور از رطوبت در آزمایشگاه های شیمی و صنعتی